Poëziewandeling Ooghoek - Màrmelade vzw

Poëziewandeling
Ooghoek

27/08/2017
Kooldreef, Sint-Joris-Ten-Distel

Naast de poëzie-installatie kon je je poëziehonger in de zomer van 2017 ook stillen met een poëziewandeling.


Tijdens de wandeling namen we de tijd voor de poëzie-installatie in de Kooldreef om vervolgens verder te wandelen naar het kasteeldomein van dhr Philippe van Pottelsberghe de la Potterie. Daar ontmoetten we Lies Van Gasse en Charlotte Van den Broeck, die ons elk op een performance trakteerden op een door hen gekozen plaats op het domein. Afsluiten deden we aan de bar in de remise van het kasteel.


Kooldreef

Vanaf hier lopen de eiken in lijnen in een doorgang de diepte in / verdwijnpunt is bestemming, dat huis in de verte, met buigzame ogen, kijk / dwars door steen en hek, achter het uitzicht waakt de binnenkant, daar / zou het kunnen zijn geweest, thuis, die verzamelnaam voor gewoonten, kijk / vanaf hier kan je het bijna zien, het haperende beeld van de herinnering / die afgelegen plek waar je op een zomeravond van moeheid en geluk / in je uitgespeelde lichaam vanzelfsprekend slaap vond en al het later / was opening, leg me terug in die ontsloten tijd, kijk, zie, hoe mogelijk / alles vanaf hier gezien lijkt, na de eiken, de verte en na het verre, jij

Charlotte Van den Broek


DIE STIEKEME BLIK

Eens per week maak ik een tocht
naar het leven dat ik eerder heb geleid,
naar het vlekkerige schilderij
vol mist, tuinen en loofbomen,
naar grijze en baksteenrode blokken
met het keukenraam boven de garagepoort,
de lavendeltuin naast de nieuwe auto,
naar het ei van waaruit ik
sidderend ontstond,
om me heen keek,
op weg ging,
het ei van waaruit alles ooit begon.

Onze wereld is zo klein
dat ze bijna in een hand past.

Eens per week maak ik een tocht
naar een leven dat ik vroeger heb geleid.

Onze wereld is zo klein.

Tussen de takken, achter glas,
kijk ik naar wat geschilderd staat daarbinnen.

Lies Van Gasse

Haal Ooghoek in huis

De ervaring thuis (her)beleven kan aan de hand van de dichtbundel die in samenwerking met Poëziecentrum gerealiseerd werd. Het is een bundel die – door zijn universele thema’s – ook los van de kijkkastjes een sterke poëtische publicatie is. Deze mooie uitgave bevat alle 25 gedichten en 14 illustraties en is voor € 19,95 hier te bestellen en komt via de post naar je toe.
Deze bundel is een blijvende herinnering aan de zomer waarin de bomen in de Kooldreef spraken.

Geen projecten zonder sponsors

Bedankt!

Om onze projecten te ondersteunen, konden we steeds rekenen op een aantal sponsors. Deze financiële of logistieke steun is broodnodig om kwalitatieve evenementen te kunnen aanbieden.

Veel dank voor de steun en het vertrouwen!

Blijf op de hoogte

Nieuws­­brief

Schrijf je hier in om op de hoogte te blijven van onze toekomstige projecten

Ooghoek dichtbundel

DICHTBUNDEL ‘OOGHOEK’

Charlotte Van den Broeck en Lies Van Gasse schreven een reeks gedichten voor ons poëzieproject Ooghoek. Als uitgangspunt namen ze het naar binnen en buiten kijken in het dorp. Met de blik van de buitenstaander en toeschouwer ondernamen ze in de gedichten een tocht door Beernem. De 25 gedichten en 14 illustraties werden gebundeld in een mooie publicatie.

Winkelwagen
Scroll naar boven