Ooghoek - Màrmelade vzw

Ooghoek

2/07 – 8/10/2017
Kooldreef, Sint-Joris-Ten-Distel

Twee dichters, een dreef en een dorp

In de zomer van 2017 brachten we poëzie naar de Beernemse Kooldreef. Van het literatuurproject met Lies Van Gasse en Charlotte Van den Broek maakten we een installatie met kijkkastjes.

De gedichten kijken, net als de bomen, uit over het dorp. De lezer is wandelaar, kijker en toehoorder. De zuurstof en de schaduw van het loof begeleiden hem op zijn ontdekking van dreef en omgeving.

Charlotte Van den Broeck en Lies Van Gasse werden gegrepen door het prachtige uitzicht van de Kooldreef in Beernem. Aan het begin van de dreef wordt de blik van de toevallige passant naar een onbereikbaar kasteel in de verte gezogen. Dit geeft de locatie een historisch-mysterieus karakter dat de verbeelding van de beide dichters prikkelde. Charlotte Van den Broeck en Lies Van Gasse schreven een reeks gedichten voor Màrmelade. Als uitgangspunt nemen ze het naar binnen en buiten kijken in het dorp. Met de blik van de buitenstaander en toeschouwer ondernemen ze in de gedichten, geluidsfragmenten en illustraties een tocht door Beernem. Zo dringen ze een voor hen nog gesloten wereld vol intrigerende tegenstellingen binnen en laten ze de inwoners met vreemde ogen naar zichzelf kijken.

De Kooldreef als plek weerspiegelt de thematiek van het kijken: ze is een stuk van de openbare ruimte, maar tegelijkertijd heeft ze een gesloten karakter doordat ze visueel afgesloten is van de dorpskern. Door het spel van licht en schaduw, krijgt de dreef een romantisch karakter, dat zowel het thema als het poëtisch aspect uitstekend tot hun recht doet komen. Door de installatie in de Kooldreef te plaatsen, willen de dichters de inwoners als personages bekijken en kunnen de inwoners zichzelf en hun omgeving in deze poëtische schetsen door het oog van een buitenstaander weerspiegeld zien.
Voor fietstoeristen en wandelaars is deze installatie een uitgelezen mogelijkheid om in een dorp waar je vooral langskomt, ook eens binnen te kijken.

VAN DE BOOM NAAR HET KASTJE

Vzw Màrmelade maakte voor deze installatie 17 kijkkastjes die de stiekeme blik van een buitenstaander op iets wat hem eigenlijk niet aanbelangt maar wat hij toch graag gezien wil hebben symboliseren. Charlotte Van den Broeck ondersteunt haar gedichten met audio, Lies Van Gasse met illustraties om zo tot een meer zintuiglijke beleving van de teksten en de plek te komen.

Ook Eric van Loo kwam naar Ooghoek. Zijn bespreking lees je hier: https://meandermagazine.nl/2017/08/kijken-met-de-ogen-van-twee-dichters/

Haal Ooghoek in huis

De ervaring thuis (her)beleven kan aan de hand van de dichtbundel die in samenwerking met Poëziecentrum gerealiseerd werd. Het is een bundel die – door zijn universele thema’s – ook los van de kijkkastjes een sterke poëtische publicatie is. Deze mooie uitgave bevat alle 25 gedichten en 14 illustraties en is voor € 19,95 hier te bestellen en komt via de post naar je toe.
Deze bundel is een blijvende herinnering aan de zomer waarin de bomen in de Kooldreef spraken.

De bomen van de Beernemse Kooldreef werden wat kaler, maar ze hullen zich in fierheid.

De organisatoren van de Antwerpse boekenbeurs hebben ons project in november 2017 een plaats gegeven op de beurs. Een kijkkastje van Ooghoek was er te vinden bij de stand van Poëziecentrum en een selectie van 4 kijkkastjes verhuisde van hun boom in de Kooldreef naar een zuil op het binnenplein van de Antwerpse expo.

Geen projecten zonder sponsors

Bedankt!

Om onze projecten te ondersteunen, konden we steeds rekenen op een aantal sponsors. Deze financiële of logistieke steun is broodnodig om kwalitatieve evenementen te kunnen aanbieden.

Veel dank voor de steun en het vertrouwen!

Blijf op de hoogte

Nieuws­­brief

Schrijf je hier in om op de hoogte te blijven van onze toekomstige projecten

Ooghoek dichtbundel

DICHTBUNDEL ‘OOGHOEK’

Charlotte Van den Broeck en Lies Van Gasse schreven een reeks gedichten voor ons poëzieproject Ooghoek. Als uitgangspunt namen ze het naar binnen en buiten kijken in het dorp. Met de blik van de buitenstaander en toeschouwer ondernamen ze in de gedichten een tocht door Beernem. De 25 gedichten en 14 illustraties werden gebundeld in een mooie publicatie.

Winkelwagen
Scroll naar boven