De kleine Eva uit de Kromme Bijlstraat - Màrmelade vzw

De kleine Eva
uit de Kromme Bijlstraat

17/10/2015 — 20u
Jessa Wildemeersch & Tuur Florizoone
Houthandel Driekoningen, Bruggestraat 130 – 8730 Oedelem

Op zaterdag 17 oktober 2015, in het warme decor van Houthandel Driekoningen, bracht actrice Jessa Wildemeersch werk van Louis Paul Boon: ‘De kleine Eva uit de Kromme Bijlstraat’. Samen met accordeonist Tuur Florizoone, werd het een ontroerende, muzikale interpretatie van dit 20ste-eeuwse meesterwerk.

‘Uit de ouderlijke woning, Lange Batterijstraat 87, verdween het 7-jarig meisje Cecilia Otte. Het kind heeft blond haar, blauwe ogen en is gekleed in rood-blauw gespikkelde gebreid kleed, zwarte schoenen en bruine kousen. De politie doet opzoekingen.’
Dit zorgwekkend bericht verscheen op maandag 26 april 1937 in de middageditie van Gazet van Antwerpen. Enkele dagen later meldde de krant dat het meisje vermoord was teruggevonden door een man die op de Linkeroever konijnenvoer aan het snijden was.
L.P.Boon schrijft: “Een man met een zak zoekt eten voor konijnen en vindt bovendien wat anders – wij zoeken steeds wat anders dan dat wij zullen vinden…”
Boon bewaarde nauwgezet alle krantenartikels over deze gebeurtenis. Vele jaren later bewerkte hij ze tot een indringende poëtische tekst onder de titel: “De kleine Eva uit de Kromme Bijlstraat”.
Over het gedicht zei Boon in een gesprek met Ten Huize Van-journalist Joos Florquin: “Heel dat proces is allemaal echt, steunt op de werkelijkheid. Ik had de berichten uit de kranten geknipt, ze aaneengeplakt en heb er dan poëtisch proza of prozaïsche poëzie van gemaakt.”
Boon blijft in dit lange gedicht inderdaad trouw aan de feiten, maar hij vertelt niet rechttoe rechtaan het verhaal na. Hij vult het relaas aan met de commentaren en aforismen, over de maatschappij. Hij schrijft vanuit een grote innerlijke bewogenheid over ‘de kleine mens’ uit de achterbuurten, over de tragiek van de feiten, over de onverschilligheid van de wereld er omheen, over het cynisme van het gerecht en over de sensatielust van de pers.
Een gebeurtenis van 70 jaar geleden, maar nog steeds brandend actueel. Een toneelspel dat je moet zien!

Louis Paul Boon

Aalst, 15 maart 1912 – Erembodegem, 10 mei 1979

Boon was veel: romancier, tekenaar en schilder, cursiefjesschrijver, humorist, gevatte observator, en niet te vergeten ook dichter. Hij is vooral bekend van de roman ‘De Kapellekesbaan’ (1953), ‘Zomer te Ter-Muren’ (1956) en van ‘Menuet’ (korte roman, 1955)
Voor ‘De kleine Eva’ kreeg hij in 1957 de Henriette Roland Holst-prijs.

Jessa Wildemeersch

Actrice en theatermaakster, werkt in België, Amerika en Frankrijk

Ze studeerde aan Studio Herman Teirlinck in Antwerpen, waar ze haar meestergraad behaalde. Aan The Actors Studio Drama School in New York, behaalde ze eveneens haar Master Degree.
Amper 14 jaar, vertolkte ze de hoofdrol in de bekroonde videoclip ‘Cold by the Sea’. Op televisie vertolkte ze tal van rollen o.m. in ‘Aspe’, ‘Witse’, ‘Heterdaad’, ‘Recht op Recht’, ‘Zone Stad’, e.a., en op het filmdoek zagen we haar in ‘Verlengd Weekend’, ‘Fade Out’, ‘In Between’.
In de VS was Jessa te zien in ‘Something for Nothing’, ‘Contagion’, ‘Cinderella’.
Jessa schreef samen met regisseuse Julie De Clercq het scenario voor de kortfilm ‘The Drunken Horseman’ .
Samen met Tuur Florizoone, zette ze in 2009 de genomineerde gedichten voor de Herman De Coninckprijs op muziek in opdracht van de VRT Radio en Televisie.
Ze brengen samen een ontroerende, muzikale interpretatie van het meesterwerk van Boon.

Tuur Florizoone

Accordeonist, is bij het brede publiek bekend als componist van de soundtrack bij de succesvolle film ‘Aanrijding in Moscou’

Met grote flair en onweerstaanbare podiumprésence bewijst hij dat zijn ongewone instrument tot veel meer in staat is dan men meestal denkt.
Melancholische, eenvoudige melodietjes die de aanzet zijn voor een breed palet aan emoties en kleuren, zijn Tuurs sterkte.

Houthandel Driekoningen

Bruggestraat 130 – 8730 Oedelem

Dhr. Jan Viaene, zaakvoerder van Houthandel Driekoningen, biedt zijn bedrijf aan als locatie van deze culturele topavond. Een unieke belevenis!!
Midden de houtstapels, met de geur en de kleur van deze natuurlijke grondstof, zullen onze zintuigen nog meer geprikkeld zijn om intens te genieten van het werk van L.P.Boon.


‘wat nu volgt zou moeten zijn
dansend
kleine letters van niemendal
uw ogen zijn omfloersde tamboerijnen zei de dichter
omfloersde letters op de tamboerijnen van uw ogen’

Uit ‘De Kleine Eva uit de Kromme Bijlstraat’

Geen projecten zonder sponsors

Bedankt!

Om onze projecten te ondersteunen, konden we steeds rekenen op een aantal sponsors. Deze financiële of logistieke steun is broodnodig om kwalitatieve evenementen te kunnen aanbieden.

Veel dank voor de steun en het vertrouwen!

Blijf op de hoogte

Nieuws­­brief

Schrijf je hier in om op de hoogte te blijven van onze toekomstige projecten

Ooghoek dichtbundel

DICHTBUNDEL ‘OOGHOEK’

Charlotte Van den Broeck en Lies Van Gasse schreven een reeks gedichten voor ons poëzieproject Ooghoek. Als uitgangspunt namen ze het naar binnen en buiten kijken in het dorp. Met de blik van de buitenstaander en toeschouwer ondernamen ze in de gedichten een tocht door Beernem. De 25 gedichten en 14 illustraties werden gebundeld in een mooie publicatie.

Winkelwagen
Scroll naar boven